سفارش تبلیغ
صبا ویژن

معرفی قهوه عربیکا، قهوه روبوستا؛ میزان کافئین، اسیدیته و خواص

قهوه دارای انواع متفاوتی است که سه گونه آن بیش از بقیه گونه‌ها شناخته شده‌است. گونه‌های عربیکا، روبوستا و لیبرکا

آنچه که در این مقاله می‌خواهیم مورد بررسی قرار دهیم قهوه عربیکا و قهوه روبوستا می‌باشد.

قهوه عربیکا

قهوه عربیکا پرطرفدارترین نوع قهوه در بین سایر گونه‌ها می‌باشد و به همین دلیل نیز بیشترین سهم تولید قهوه در جهان را به خود اختصاص داده است. سهم قهوه عربیکا از کل قهوه‌ی تولیدی در دنیا حدود 60 تا 70 درصد می‌باشد.

 گیاه قهوه عربیکا بیشتر در ارتفاعات و مناطق کوهستانی پرورش پیدا می‌کند و در ارتفاع 900 تا 2000 متر از سطح دریا رشد می‌کند. منبع سایت sciencedirect

ارتفاع درخت این گیاه از 9 تا 12 متر متفاوت می‌باشد، اما اکنون درختان قهوه عربیکایی که برای مصارف تجاری کاشته می‌شوند برای راحتی در برداشت محصول، حدود 4.5 تا 5 متر ارتفاع دارند.

قهوه عربیکا همانطور که از نام آن پیداست مختص کشورهای عربی می‌باشد اما امروزه قهوه‌های بسیار با کیفیت عربیکا در کشورهایی در قاره آمریکا مانند پرو نیز پرورش می‌یابند.قهوه روبوستا

گونه‌ی دیگر قهوه‌ی پر مصرف در جهان قهوه روبوستا می‌باشد که سالانه حدود 25 تا 40 درصد از تولید قهوه جهان را به خود اختصاص می‌دهد.

گیاه قهوه روبوستا مختص مناطقی با ارتفاع پایین می‌باشد و بیشتر در مجاورت دریا و در مناطقی با حداکثر ارتفاع 800 متر از سطح دریا رشد می‌کند.

ارتفاع درخت قهوه روبوستا تا 12 متر نیز می‌تواند باشد به نحوی که معمولا کشاورزان برای برداشت این محصول از نردبان‌های بلند استفاده می‌کنند.

یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد گیاه قهوه روبوستا میزان مقاومت آن در شرایط آب و هوایی مختلف است. گیاه قهوه روبوستا به میزان آب کمتری برای رشد نیازمند است و مقاومت بیشتری در برابر شرایط بد آب و هوایی و آفات مختلف دارد. همین ویژگی این گیاه سبب گسترش این گیاه در سطح جهان است.برگرفت از سایت coffeemakershopping

تا قبل از قرن نوزدهم میلادی قهوه تولیدی در جهان تنها قهوه عربیکا بود و مردم تنها از این گونه قهوه برای مصارف تجاری استفاده می‌کردند. در سال‌های پایانی قرن نوزدهم بیماری مزارع قهوه را فرا گرفت و قهوه عربیکا رو به نابودی گذاشت به طوری که کل قهوه کشور اندونزی از بین رفت. در آن زمان دانشمندان که به دنبال گونه‌ای از قهوه برای جایگزینی بودند در مناطقی از آفریقا گونه‌ای که مقاومت بیشتری در برابر بیماری و آفات گیاهان داشت را پیداکردند. این گونه که همان قهوه روبوستا می‌باشد به جاوا در اندونزی معرفی گردید و به سرعت این قهوه در این کشور و در مناطقی که برای رشد قهوه عربیکا مناسب نبود گسترش پیدا کرد به طوریکه اکنون به عنوان دومین گونه‌ی پر مصرف قهوه در جهان شناخته می‌شود.

از جمله مزیت‌های این قهوه نسبت به قهوه عربیکا می‌توان به رشد در مناطقی با ارتفاع کمتر، مقاومت بیشتر در برابر آفات و حشرات (به دلیل کافئین بیشتر) و مقاومت بیشتر در برابر کم آبی اشاره کرد.

مقایسه قهوه عربیکا و روبوستا

یکی از سوالاتی که برای بسیاری از دوستداران قهوه مطرح است تفاوت‌های این دو گونه قهوه می‌باشد. در ادامه این مقاله ما به بررسی این دو گونه قهوه می‌پردازیم تا شما با دانش کافی بتوانید بهترین نوع قهوه را براساس ذائقه خود انتخاب نمایید.

تفاوت ظاهری قهوه عربیکا و قهوه روبوستا

اولین تفاوت قهوه‌های عربیکا و روبوستا در شکل دانه‌ها و یا لوبیای قهوه می‌باشد.

دانه‌های قهوه عربیکا دارای مشخصات ظاهری زیر می‌باشند:

دانه‌هایی تخت و صاف

دانه‌هایی بیضی‌تر از قهوه روبوستا

دارای انحنا در خط وسط لوبیای قهوه

دانه‌های قهوه روبوستا دارای مشخصات ظاهری زیر می‌باشند:

دانه‌هایی کوچکتر از قهوه عربیکا

دانه‌هایی گردتر از قهوه عربیکا

دارای خط صاف در وسط لوبیای قهوه و عدم وجود انحنا در خط وسط لوبیای قهوه. منبع سایت avtbeverages

قیمت قهوه عربیکا و قهوه روبوستا

قیمت قهوه عربیکا از قهوه روبوستا بیشتر می‌باشد که دلیل این موضوع موارد زیر می‌باشد:

1. محبوبیت این قهوه و در نتیجه افزایش تقاضا (همانطور که می‌دانید اولین اثر افزایش تقاضا افزایش قیمت می‌باشد).

2. حساسیت بالای این گیاه به شرایط آب و هوایی و آفات.
برای خرید انواع قهوه عربیکا و روبوستا با قیمت مناسب به سایت اوسکافه مراجعه نمائید.

مقایسه میزان کافئین قهوه عربیکا و قهوه روبوستا

قهوه عربیکا در مقایسه با قهوه روبوستا میزان کافئین کمتری دارد لیکن طعم شیرین‌تری نیز دارا می‌باشد. میزان کافئین قهوه عربیکا مناطق مختلف با هم متفاوت است و این مقدار بین 0.8 تا 1.5درصد متغییر می‌باشد.

همانطور که در بالا اشاره گردید قهوه روبوستا دارای میزان کافئین بیشتری نسبت به قهوه عربیکا می‌باشد. میزان کافئین این نوع قهوه بین 1.5تا 4 درصد می‌باشد که براساس منطقه‌ای که قهوه کشت می‌شود این میزان متفاوت می‌باشد.

اسیدیته قهوه عربیکا و روبوستا

شاید شما هم این سوال در ذهن‌تان ایجاد شده باشد که عبارت اسیدیته که در سایت‌های مختلف بسیار بکار برده شده است چیست؟اسیدیته میزان ترشی قهوه است.

نوشیدنی قهوه در کنار طعم تلخ دارای مقداری ترشی نیز می‌باشد که همان اسیدیته قهوه می‌باشد.

در سال‌های گذشته دوستداران قهوه به قهوه‌های با اسیدیته پایین علاقه‌مند بودند که طی گذشت زمان و تجربه‌ی طعم‌های مختلف بسیاری از آن‌ها اکنون به قهوه‌هایی با اسیدیته بالا نیز علاقه‌مند شده‌اند.

اسیدیته قهوه بر اساس مناطق کشت قهوه متفاوت می‌باشد اما بطور کلی اسیدیته قهوه‌ها عربیکا از قهوه‌های روبوستا بیشتر می‌باشد. البته در این میان قهوه‌های روبوستا با اسیدیته بالا نیز یافت می‌شود.

علاوه بر نوع و محل کشت قهوه میزان رست نیز در اسیدیته قهوه تاثیر گذار است. هر چه میزان رست قهوه کمتر باشد قهوه از اسیدیته بالاتری برخوردار خواهد بود.

لازم به ذکر است که اسیدیته قهوه با اسید قهوه متفاوت می‌باشد و نباید این دو را با یکدیگر اشتباه گرفت.

اسید قهوه چیست و تفاوت آن با اسیدیته قهوه در چیست؟

اسید قهوه میزان PH قهوه می‌باشد. یکی از ویژگی‌هایی که علاوه بر موارد ذکر شده در قهوه‌های مختلف متفاوت است میزان PH است که به آن اسید قهوه نیز گفته می‌شود.

اسیدیته را با مقادیر زیاد، متوسط و کم تفکیک می‌کنند اما اسید قهوه همان PH قهوه می‌باشد.  PHبازه‌ای بین 0 (کاملا اسیدی) تا 14 (کاملا قلیایی) دارد که در قهوه این بازه حدود 4 تا 7 می‌باشد.

در قهوه انواع اسیدهای مختلف وجود دارد که برخی از آن‌ها عبارتند از:

اسید کلروژنیک، اسید سیتریک، اسید مالیک، اسید استیک، اسید فسفریک، اسید تارتاریک و غیره

شاید در مشخصات و ویژگی‌های قهوه‌های مختلف عنوان‌هایی مانند "طعم پرتقالی" و غیره را مشاهده کرده باشید. این عناوین به اسید قهوه مربوط می‌باشد. برای مثال قهوه‌ای که دارای اسید سیتریک هستند دارای کمی طعم پرتقالی و قهوه‌هایی که دارای اسید مالیک هستند دارای کمی طعم سیب هستند.

پس هنگامی که در مشخصات قهوه‌ای از نام میوه‌ها استفاده گردیده بود تعجب نکنید زیرا این به دلیل نوع اسید موجود در قهوه می‌باشد.

اسید موجود در قهوه می‌تواند سبب بروز مشکلات معده و رفلاکس معده گردد و برای جلوگیری از این موضوع باید میزان اسید موجود در قهوه را کاهش داد. یکی از بهترین راه‌ها برای کاهش اسید موجود در قهوه استفاده از کلسیم و یا مواد دارای کلسیم بالا مانند لبنیات است.

میزان آسیاب قهوه در میزان اسید آزاد شده در قهوه بسیار تاثیرگذار است به همین دلیل قهوه‌هایی که بیشتر آسیاب شده‌اند و ریزتر می‌باشند اسید بیشتری آزاد می‌کنند.

پس می‌توان اینطور نتیجه گیری کرد که قهوه اسپرسویی که با اسپرسوساز تهیه می‌شود میزان اسید بیشتری نسبت به قهوه اسپرسویی که با موکاپات تهیه می‌شود دارد و همچنین قهوه فرانسه‌ای که با دستگاه تهیه می‌شود میزان اسید بیشتری نسبت به قهوه فرانسه‌ای که با فرنچ پرس تهیه می‌شود دارد.

برای کاهش اسید موجود در قهوه می‌توان از شیر استفاده کرد که هم سبب کاهش تلخی قهوه می‌گردد و هم اینکه میزان ‌اسید موجود در قهوه را کاهش داده و مشکلاتی مانند رفلاکس معده برای ما پیش نخواهد آمد.یکی از دلایل اضافه کردن شیر به قهوه، کاهش اسید موجود در قهوه است.

علاوه بر اضافه کردن شیر استفاده از قهوه‌هایی که به صورت دارک تهیه می‌شوند در جلوگیری از آزاد شدن اسید و جلوگیری از رفلاکس معده موثر است.برگرفته از سایت perkcoffee

تلخی قهوه‌های عربیکا و روبوستا

یکی دیگر از مواردی که در قهوه‌های عربیکا و روبوستا با یکدیگر متفاوت است میزان تلخی قهوه می‌باشد. بطور کلی قهوه‌های عربیکا طعم مطلوب‌تر و تلخی کمتری نسبت به قهوه‌های روبوستا دارند و اگر شما به قهوه‌ با طعم تلخ‌تر علاقه‌مند هستید بهتر است از قهوه روبوستا استفاده نمایید.

علاوه بر نوع قهوه میزان رست قهوه نیز در میزان تلخی آن تاثیرگذار است. بطورکلی سه نوع رست قهوه داریم، لایت، مدیوم و دارک

هر چه میزان رست قهوه بیشتر باشد تلخی قهوه نیز بیشتر خواهد بود. قهوه‌های مدیوم از قهوه‌های لایت تلخ‌تر و قهوه‌های دارک از قهوه‌های مدیوم تلخ تر هستند.
جهت خریدانواع قهوه با کیفیت عالی به سایت اوسکافه مراجعه نمائید.

تفاوت چربی قهوه عربیکا و روبوستا

قهوه عربیکا دارای چربی بیشتری نسبت به قهوه روبوستا می‌باشد. به دلیل چربی بالاتر، بهتر است که از قهوه عربیکا در کنار خامه چرب کمتر استفاده گردد و اگر قصد دارید از خامه درکنار قهوه استفاده کنید از قهوه روبوستا و یا ترکیبی از قهوه عربیکا و روبوستا استفاده کنید.

مناطق کشت قهوه عربیکا و روبوستا

گیاه قهوه عربیکا مختص مناطق اتیوپی و سودان است اما امروزه این گیاه در کشورهای  برزیل، جامائیکا، کلمبیا، کاستاریکا، کنیا، آنتیگوا گواتمالا، پرو و اتیوپی تولید می شود.

گیاه قهوه روبوستا در آفریقا کشف شد و پرورش آن به صورت صنعتی از اندونزی آغاز گردید اما اکنون با گسترش استفاده از قهوه در جهان این گیاه در کشورهای ویتنام، برزیل، اندونزی، هند و اوگاندا با کیفیت خوب تولید می‌شود.

خواص قهوه عربیکا و قهوه روبوستا

در رابطه با خواص قهوه عربیکا و روبوستا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. قهوه باعث افزایش انرژی و هوشیاری می‌گردد این خاصیت به خاطر وجود یک ماده‌ی محرک در قهوه به نام کافئین است که در واقع، رایج‌ترین ماده‌ی روان‌گردان در دنیا است.

2. قهوه اثرات چربی‌ سوزی دارد؛ کافئین یکی از معدود مواد طبیعی است که خاصیت چربی‌سوزی آن، در عمل، اثبات شده است. مطالعات متعدد نشان می‌دهد کافئین می‌تواند میزان سوخت و ساز بدن را 3 تا 11 درصد بالا ببرد. مطالعات دیگر حاکی از آن است که کافئین دقیقا می‌تواند چربی‌سوزی را به اندازه‌ی 10 درصد در افراد چاق و 29 درصد در افراد لاغر، افزایش دهد. هرچند، این امکان وجود دارد که با مصرف طولانی‌مدت قهوه، این اثرات کم شود. منبع perfectdailygrind

3. کافئین می‌تواند عملکرد فیزیکی را افزایش دهد، کافئین سیستم عصبی را تحریک می‌کند و این کار سبب می‌شود، سیگنال‌ شکستن چربی بدن به سلول‌ها فرستاده شود. کافئین به سلول‌های چربی دستور می‌دهد چربی بدن را بشکنند. این چربی‌‌ها در قالب اسیدهای چرب آزاد و منبع سوخت، وارد جریان خون می‌شوند که به جز مغز، ماهیچه‌های قلبی و اسکلتی، اسیدهای چرب را ترجیح می‌دهند.

4. کافئین موجود در قهوه از مغز در برابر بیماریهایی همچون پارکینسون و آلزایمر محافظت می‌کند.

5. مصرف قهوه سبب می‌شود کمتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های کبد قرار گیرید.

6. مصرف مرتب قهوه در زندگی، لاغری و کاهش وزن در طولانی مدت را به همراه خواهد داشت.

7. مصرف قهوه سبب می‌شود کمتر دچار افسردگی شوید.

8. بر اساس برخی تحقیقات ثابت شده است که مصرف قهوه طول عمر را افزایش می‌دهد.

9. مصرف قهوه از ابتلا به دیابت نوع 2 جلوگیری می‌کند.

10. قهوه پوست صورت را صاف می‌کند (مالیدن قهوه به صورت، به عنوان اسکراب می‌تواند به روشن شدن پوست، جلوگیری از بسته‌شدن منافذ و صاف‌شدن خطوط کمک کند).

11. قهوه در از بین بردن سرطان پوست کمک می‌کند (می‌توان قهوه را روی قسمت‌هایی از بدن که مستعد آفتاب سوختگی‌ هست بمالید و از صدمات ناشی از آفتاب سوختگی در امان بمانید).